GEITENMELK EVEN GEZOND ALS MOEDERMELK

[ terug ]    


Geitenmelk is goed voor de gezondheid en veel beter dan koemelk. Onderzoekers aan de Universiteit van Granada, Department of Physiology and Institute of Nutrition and Food Technology, onder leiding van professor Margarita Sánchez Campos, concludeerden dat geitenmelk belangrijke nutritionele eigenschappen bevat waardoor het even gezond is als moedermelk.

Zo bevat geitenmelk minder caseïne alfa 1 dan koemelk, welke verantwoordelijk is voor allergische reacties. Hierdoor kan men concluderen dat geitenmelk hypoallergene eigenschappen heeft. Er bestaan reeds zeer hoogwaardige melkpoeders op basis van geitenmelk. Deze zijn dan ook zeer sterk aan te bevelen voor baby’s met koemelkallergie of een gevoelige vertering.

Daarnaast bevat geitenmelk een belangrijke hoeveelheid aan oligosacchariden, gelijkaardig aan deze aanwezig in moedermelk. Deze voedingsstoffen bereiken de dikke darm onverteerd en spelen een rol als prebioticum, welke de probiotische darmflora helpen ontwikkelen die het lichaam beschermen tegen ziekmakende bacteriën.

Geitenmelk bevat net zoals moedermelk, ook minder lactose dan koemelk, waardoor het voor mensen met lactose-intolerantie vaak goed wordt verdragen. Het is ook makkelijker verteerbaar dan koemelk.


De vetzuursamenstelling is ook sterk verschillend en bevat meer essentiële vetzuren dan koemelk. Deze vetzuren zijn een snelle bron van energie en worden niet opslagen als lichaamsvet. Ze verlagen ook het totale cholesterolniveau en zorgen voor behoud van normale triglyceriden levels in het lichaam. Geitenmelk is dus een goede voedingskeuze bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Wat de mineralensamenstelling betreft is geitenmelk zeer rijk aan calcium en fosfor. Regelmatige consumptie van geitenmelk bij mensen die lijden aan ijzergebreksanemie of bloedarmoede, verbetert het hersel, omdat het de natuurlijke opname van ijzer en de regeneratie van hemoglobine verbetert. Dit betekent dat dit type melk de interactie tussen calcium en ijzer minimaliseert.

Het bevat ook meer zink en selenium welke essentiële micronutriënten zijn in het verbeteren van de immuniteit en in de preventie van ouderdomsziekten zoals diabetes.

Bron: Universiteit van Granada


 

Annelies Verhelst 

Voedingsdeskundige - diëtiste - sportdiëtiste

Lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten
RIZIV erkenning: 5-60928-23-601 

Privé-praktijk :
Dreef 1a - 9860 Oosterzele

Gsm : 0497  / 15 59 24